De (Keltische) historie van Cornwall

15 wetenswaardigheden over de (Keltische) geschiedenis van Cornwall

cornwall

 1. Moderne archeologie geeft nu toe dat de Cornish en Welsh van vandaag, de overblijfselen zijn van een oud ras afkomstig uit deze eilanden sinds minstens de neolithische periode, tussen 4000 en 6000 jaar geleden.
 2. Cornwall was oorspronkelijk een deel van het koninkrijk van Dumnonia en dateert van vóór de Romeinse bezetting.
 3. Cornwall is een oudere natie dan Engeland en een van de oudste Hertogdommen in Europa.
 4. Er bestaat geen enkel verslag in de formele annexatie van Cornwall tot Engeland. En op een groot aantal kaarten, waaronder de beroemde Mappa Mundi, was Corwall los van Engeland te zien tot aan het midden van de 16e eeuw.
 5. 90% van de Cornwallse plaatsnamen zijn van Keltische oorsprong en afgeleid van de Kernewek taal.
 6. Cornwall is het enige Keltische volk (van Cornwall, Bretagne, Galicië, de Ierse Republiek, Isle of Man, Noord-Ierland, Schotland en Wales), die geen enkele vorm van effectief zelfbestuur heeft.
 7. De Cornish en de Welsh taal zijn van voor de Engelse taal en de enige Europese talen, samen met Baskische taal, voor, tijdens en na het Romeinse Rijk.
 8. Veel Cornwallse festivals en evenementen, zoals de Obby Oss hebben hun oorsprong in de Keltische Britten en dateren van vóór de komst van de Engels in de Britse Eilanden.
 9. De Cornish taal is nauw verwant aan dat van Wales en Bretagne.
 10. De Cornish vlag is een precies het omgekeerde van de voormalige Bretonse nationale vlag (zwart kruis op een wit veld) en is bekend onder dezelfde naam "Gwynn ha Du '- wit en zwart.
 11. Het Instituut van genetisch Molecular Research nam in het onderzoek nadrukkelijk op dat de Cornish nauw verwant zijn aan de andere Kelten langs de westelijke kant van Groot-Brittannië via een eenoude genetische stam.
 12. De mijnwerkers van Cornwall voerden levendige handel met de Feniciërs en was toen bekend als de “Tin Eilanden”.
 13. Cornwall is ook wel bekend als 'The Stannaries' (Stannum is Latijn voor tin). 
 14. In 722AD vormden de Cornish een alliantie met de Deense Vikingen om de uitbreiding van Wessex naar Cornwall tegen te houden.
 15. Cornwall liet een heel ander soort nederzettingspatroon zien dan Saxon Wessex. Ook na 1066 worden plaatsen vernoemd in Keltische Cornwallse traditie en niet in de Saxon traditie.

Bron

facebookTwitter-2youtube-2blogger

Nieuwsbrief


Blijf op de hoogte van het laatste nieuws!

logo-clean-bits-nl-120