Archeoastronomie - onze voorouders en de sterren

Archeoastronomie onderzoekt hoe de vroegere mensen de fenomenen in de hemel interpreteerden en hoe zij dit gebruikten in hun leven alsmede de rol die deze kennis speelde in hun cultuur. Deze wetenschappelijke studie heeft nauwe banden met de historische astronomie: het gebruik van historische gegevens van de bewegingen van de hemellichamen om antwoorden te vinden op astronomische vraagstukken.

Onze voorouders bouwden grote en kleinere stenen monumenten overal ter wereld en lijnden deze vaak uit op een significante gebeurtenis of astronomisch doel in de hemel. Zo zijn veel prehistorische bouwwerken o.a. zo gebouwd dat ze de eerste stralen van de winterzonnewende zonsopgang opvangen. Het uitlijnen van een landschapstempel met een specifiek fenomeen aan de hemel verbindt zo'n plek met de grotere kosmos. Het vertelt ons meer over de manier waarop men dacht over de cycli in de natuur en in de kosmos. Zo probeerde men o.a. door middel van het bestuderen van de hemel om het universum te leren begrijpen. Er zijn ook duidelijke aanwijzingen dat men de oude structuren gebruikte als 'kalender' voor landbouwactiviteiten.

In Groot-Brittanniƫ zijn de bekendste plekken met een uitlijning op een astronomisch doel o.a.: Avebury steencirkel, Callanish steencirkel, Glastonbury Tor en Stonehenge. Maar er zijn er nog veel meer!

Hieronder leggen we een collectie van interessante documentaires of videos over dit onderwerp aan.

Winterzonnewende Zonsopgang over Glastonbury Tor 21-12-2012
Presentatie door Nicholas R. Mann - Circles of Knowledge Conference 2012


neem-vrij-banner
facebookTwitter-2youtube-2blogger

Nieuwsbrief


Blijf op de hoogte van het laatste nieuws!

logo-clean-bits-nl-120